matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
Blue:
W trójkącie ABC mamy dane wysokość |CD|=h, kąt BAC =α, kąt ABC =β. Oblicz pole trójkąta ABC
1
wiedząc, że kąt BAC jest rozwarty. Odp.
h
2
(ctgα+ctgβ)
2
19 mar 00:02
Qulka:
x
= ctg (180−α) = −ctgα więc x=−h•ctgα
h
x+a
=ctg β więc a= hctgβ−x = hctgβ+h•ctgα
h
ah
h
2
(ctgβ+ctgα)
P=
=
2
2
19 mar 00:14
Blue:
dziękuję
19 mar 00:26
Qulka:
czy to było tak trudno wymyśleć patrząc na odpowiedź
19 mar 00:28