trygonometria
IPiterek: 2cos2x−2cos2xsinx=1−sinx
po przekształceniu jest 2cos2x(1−sinx)=1−sinx
nie rozumiem tego przekształcenia. Po podstawieniu jedynki trygonometrycznej mi tak nie
wychodzi. A inny wzór nie pasuje....
18 mar 21:18
Braun:
2cos
2x−2cos
2xsinx=1−sinx
2cos
2x−2cos
2xsinx−1+sinx=0
2cos
2x(1−sinx)−(1−sinx)=0
(1−sinx)(2cos
2x−1)=0
1−sinx=0 lub 2cos
2x−1=0
| | −√2 | | √2 | |
sinx=1 lub cosx= |
| lub cosx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 mar 21:22
Eta:
Wyłączamy po lewej stronie 2cos
2x przed nawias
2cos
2x(1−sinx) = 1−sinx
2cos
2x(1−sinx) −(1−sinx)=0
teraz wyłączamy (1−sinx)
| | √2 | | √2 | |
(1−sinx) (2cos2x−1)=0 ⇒ sinx=1 v cosx= |
| v cosx= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
.......... dokończ
18 mar 21:24
Eta:
18 mar 21:24
IPiterek: dzięki wielkie!
18 mar 21:30
Braun:
Kopiuj wklej ciociu ?
18 mar 21:34