nie umiem
nie znam się: Jak to obliczyć? W odpowiedziach jako wynik podają 2.
(√2+√3−√2−√3)2
18 mar 21:15
Braun:
a2+2ab+b2 (a−b)(a+b)=a2−b2
2+√3−2√(2+√3)(2−√3)+2−√3
4−2√4−3=2
=====================
18 mar 21:18
Mila:
Stosujesz wzór skróconego mnożenia: (a−b)2=a2−2a*b+b2
(√2+√3)2−2*√2+√3* √2−√3+(√2−√3)2=
=2+√3−2*√(2+√3)*(2−√3)+2−√3=
=4−2*√(4−3)=4−2*1=4−2=2
18 mar 21:19
mckrece: ze wzoru skroconego mnozenia (a − b)2.
18 mar 21:21
nie znam się: Dzięki. Za dużo pierwiastków jest i można się zakręcić.
18 mar 21:23