pomóż ktoś
gość: Przypuśćmy że w mianowniku ułamka stoi 3, a w liczniku mamy wyrażanie 2x+3. Jeśli pomnożymy
ułamek przez 6, to mnożymy przez 2 cały licznik, czy tylko 2x?
2x+33 /*6
18 mar 21:11
J:
cały
18 mar 21:14
nie znam się: A zawsze tak jest, czy są jakieś odstępstwa?
18 mar 21:15
Mila:
Mnożysz licznik przez 2 , a w liczniku masz liczbę (2x+3) a nie 2x.
Zatem :
| 2x+3 | | (2x+3)*6 | |
| *6= |
| =(2x+3)*2=4x+6 |
| 3 | | 3 | |
18 mar 21:16
nie znam się: Rozumiem, dzięki za pomoc.
18 mar 21:18