Zmienne losowe
Karpiu: Karpiu: Pociąg kolejki elektrycznej odjeżdża co 7 min. Zakładając że rozkład czasu przybycia
pociągów na stację jest jednostajny, zapisz wzór na gęstość zmiennej losowej opisującej czas
oczekiwania na pociąg oraz oblicz:
a) wartość przeciętna i wariacje czasu oczekiwania na pociąg
b)prawdopodobieństwo, że pasażer będzie czekał dłużej niż 3 minuty
F(X) = 1/7 dla x∊(0,7)
0 dla reszty
P(x>3) = 1 − P(x<3)
E(3) = ∫from 0 to 3 z (1/7)dx = 3/7
P(x>3) = 1 − 3/7 = 4/7
może ktoś sprawdzić, czy to jest dobrze obliczone?
18 mar 21:11
Karpiu: Proszę na dziś
19 mar 12:43
Qulka: Twoje duże F to małe f, Twoje E to duże F
b) masz dobrze
wartość oczekiwana
| | x2 | |
E(x) =∫ x•f(x) dx = |
| ]07 = 7/2 = 3,5 |
| | 14 | |
D(x)= 49/3 − (7/2)
2 = 49/12 ≈ 4,0833
19 mar 15:04
Karpiu: no to mam dobrze

bo później poprawiłem sobie to a)

Dzięki śliczne za zweryfikowanie zadanka
19 mar 15:27
Karpiu: a możesz mi jeszcze sprawdzić takie zadanko?
Oblicz:
P(x<0.5) = 0.6915
P(x>=5.5) = 1 ?
P(2<x<8) = F(8) − F(2) = 1 − 0.977 = 0.023
19 mar 15:32
Karpiu: To jest z tych Tablic rozkładu normalnego
19 mar 16:03
Qulka: ale do jakiego rozkładu to? standaryzowany
19 mar 23:42
Qulka: P(x≥5,5) = 1−P(x≤5,5) = 1− F(5,5) = 1−0,999999981 = 0,0000000189896
reszta OK
19 mar 23:57