Zapisując wyrażenie w postaci potęgi liczby 3
pierwszak: Zapisując wyrażenie 3√9*6√81 w postaci potęgi liczby 3
29 lis 15:47
Godzio:
3√9=3
23
6√81=3
46
3
23*3
46=3
46*3
46=3
86
ponizej pisze pokolei potegi gdybys nie odczytal
| 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 8 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
|
|
| 3 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
29 lis 15:50
29 lis 15:50
pierwszak: dziękuje jesteście świetni
29 lis 15:57
anka: od kiedy 4*4=8?
16 kwi 19:06
Lallane: od wtedy gdy am · an = am+n (iloczyn potęg o tych samych podstawach)
Czyli w naszym przypadku 3 4/6*3 4/6 się dodaje.
25 kwi 18:36
krzysztof: 52
26 gru 18:52