ze zbioru liczb...
DaNy: Z liczb ze zbioru {2,3,4,5,11,12} wybieramy po kolei bez zwracania dwie liczby i tworzymy
ułamek zwykły w ten sposób, że pierwsza wylosowana liczba jest licznikiem, a druga
mianownikiem ułamka. Oblicz prawdopodobieństwo utworzenia ułamka nieskracalnego, pod
warunkiem, że ułamek jest mniejszy od 1,
18 mar 20:48
mmm:
13 mar 08:25
As: A − ułamek nieskracalny mniejszy od 1
B − ułamek mniejszy od 1
A i B ={ (2,3),(2,5),(2,11),(3,4),(3,5),(3,11),(4,5),(4,11),(5,11),(5,12),(11,12)}
B={(2,3),(2,5),(2,11),(3,4),(3,5),(3,11),(4,5),(4,11),(5,11),(5,12),(11,12),
(2,4),(2,12),(3,12),(4,12)}
Moc A i B = 11
Moc B =15
P(A)= 11/15
13 mar 09:04
As: P(A pod warunkiem B)=11/15, mała poprawka
13 mar 09:05