Oblicz objętość ostrsłupa, krawędź boczna k, sin=0,3
marlena: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość k i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim, że sinα=0,3. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
18 mar 20:41
J:
| | 1 | |
x − połowa przekatnej , wylicz przekątną: 2x potem: 2x = a√2 , mając a .V= |
| a2*H |
| | 3 | |
18 mar 20:44
marlena: Tyle to ja wiem

Problem zaczyna się, kiedy raz liczę V jako V =
13 * 1,82k
2 * 0,3k =
| | 3a √182 | | a3 √182 | |
0,182k3 , a drugi raz jako V = 13 * a2 * |
| = |
| |
| | 182 | | 182 | |
. Wyniki nie powinny być takie same, pomimo tego, że raz liczę z k, a raz z a?
18 mar 20:59
dero2005:

| | H | |
dane: k, sinα = |
| = 0,3 |
| | k | |
H = 0,3k
| d | |
| = √k2 − (0,3k)2 = k√0,91 |
| 2 | |
d = 2k
√0,91
| | a2H | | 1,82k2*0,3k | |
V = |
| = |
| = 0,182k3 |
| | 3 | | 3 | |
19 mar 07:12