trygonometria
madzik: | | π | |
Wskaż rozwiązania równania sin2x=U{√3{2} w przedziale ( |
| ; 4π) |
| | 4 | |
rozwiązania wyszły mi :
Tylko mam teraz problem ze wskazaniem rozwiązań stricte, pod podanyprzedział...
18 mar 19:39
madzik: może ktoś, coś?
18 mar 20:35
J:
x = 30 + k*180 lub x = 60 + k*180
przedział: ( 45 , 720)
podstawiaj: k = 1, k = 2 , k = 3 .... i sprawdzaj , czy kąt leży w przedziale
18 mar 20:40
madzik: Czyli wychodzi 6 rozwiązań?
18 mar 20:45
madzik: tj. dla k ∊{1,2,3} ?
18 mar 20:50
J:
policzyłem w pamięci .. i tak wychodzi .... wypisz te kąty w stopniach
18 mar 20:51
madzik: x=210;390;570 oraz
x=240,420,600
18 mar 20:53
madzik: hmmm, a dla k=0, czyli wtedy x=60o −chyba też?
18 mar 20:55
madzik: up
18 mar 21:29