pole trojkąta
HORNE: oblicz pole trójkąta o bokach 3 √10, √73, 13
18 mar 19:07
5-latek: 1. Wzor Herona
2. albo z tweirdzenia cosinusow oblicz cosinus kata pomiedzy bokami np 3
√10 i
√73 cosinus
zamien na sinus i masz wzor na pole z wykorzystanien sinusa
| | 1 | |
3. Z tweiedzena pitagorasa policz wysokosc trojkata i pole= P= |
| a*h |
| | 2 | |
Do wyboru do koloru (
18 mar 19:15
HORNE: problem jest w tym że nie moge uzyć opcji 1 i 2 poniewaz mam wpisać ten trójkąt w czworokat i z
pitagorasa liczyć ale jakos mi nie wychodzi
18 mar 20:53
Metis: To moze zapisz całe zadanie
18 mar 21:02
HORNE: oblicz pole i obwod trójkata abc, jesli a =(−3,−3) , b=(5,−6), c=(0,6)
i mam to wpisać w czworokąt
18 mar 21:09
HORNE: pomocy ja robiłam z herona ale nauczyciel chce koniecznie w ten czworokąt to wpisac
18 mar 21:24
HORNE: i to nie jest trójkąt prostokątny
18 mar 21:25
Metis: Nie rozumiem twojego problemu... Trójkat wpisany w czworokąt ? Kto Cie uczy...
18 mar 21:32
Janek191:

Wzór na pole Δ :
→
AB = [ 5 − (−3) , − 6 − (−3) ] = [ 8 , − 3 ]
→
AC = [ 0 − (−3) , 6 − (−3) ] = [ 3 , 9 ]
więc pole Δ ABC
→ →
P = 0,5* I det ( AB , AC ) I = 0,5*I 8*9 − 3*(−3) I = 0,5*I 72 + 9 I = 0,5*81 = 40,5
lub z rysunku ( od pola prostokąta odejmujemy pola trzech trójkątów prostokątnych )
P = ( 5 − (−3))*( 6 − (−6)) − 0,5*3*9 − 0,5*8*3 − 0,5*5*12 = 40,5
18 mar 21:36
Janek191:
Tak się liczy pole w gimnazjum

− II sposób .
18 mar 21:38
Mila:

A =(−3,−3) , B=(5,−6), C=(0,6)
P
KBMN=8*12=96
P
ΔABC=96−(P
1+P
2+P
3)
P
ΔABC=96−(30+13,5+12)=96−55.5=40,5
Pole ΔABC mozesz obliczyć tak:
AB
→=[8,−3]
AC
→=[3,9]
|3 9|
| | 1 | | 1 | |
= |
| *|8*9−(−3)*3|= |
| *|72+9|=40.5 |
| | 2 | | 2 | |
18 mar 21:56
18 mar 21:57
Metis: A ja inaczej sobie to wyobraziłem
18 mar 22:01
Mila:
18 mar 22:09