Udowodnij, że jeżeli liczby rzeczywiste a i b spełniają równość a+b=1, to:
Dżeki: Udowodnij, że jeżeli liczby rzeczywiste a i b spełniają równość a+b=1, to:
a2+b2≥1/2
a3+b3≥1/4
a4+b4≥1/8
18 mar 19:01
Dżeki: ok.. wiem, że w podpunkcie a wystarczy skorzystać z zależności a2+b2/2≥(a+b)2/2
Ma ktoś pomysł na b i c ?
18 mar 19:39
Janek191:

a + b = 1 ⇒ b = 1 − a
więc
a
3 + b
3 = a
3 + ( 1 − a)
3 = a
3 + 1 − 3 a + 3 a
2 − a
3 = 3 a
2 − 3 a + 1
Mamy funkcję kwadratową
f(a) = 3 a
2 − 3 a + 1
Szukamy jej najmniejszej wartości
więc
| | 1 | |
q = f( 0,5) = 3*0,25 − 3*0,5 + 1 = 0,75 − 1,5 + 1 = 0,25 = |
| |
| | 4 | |
więc
===============
ckd.
18 mar 19:56
Dżeki: c już też gotowe, więc dziękuję

!
18 mar 20:10
Eta:
Z nierówności między średnimi potęgową i arytmetyczną
| | a3+b3 | | a+b | | 1 | |
3√ |
| ≥ |
| = |
| /3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
podobnie:
.....................
c.n.u
18 mar 22:38