Prawdopodobieństwo warunkowe
Lila: 1. Ze zbioru {1,2,3,...,9} losujemy kolejno, bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo, że druga z wylosowanych liczb będzie nieparzysta, jeśli wiadomo, że
pierwsza z wylosowanych liczb jest :
a) nieparzysta b) parzysta.
2. Ze zbioru {1,2,3,...,9} losujemy kolejno, bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopobieństwo, że suma wylosowanych liczb będzie podzielna przez 3, jeśli wiadomo, że
pierwsza z wylosowanych liczb jest:
a) liczbą pierwszą
b) liczbą podzielną przez 3.
Pomocy
18 mar 18:53
OLA: Zadanie 1.
Najpierw moc Ω, czyli ilość możliwych losowań: 9*8=72, a teraz warunki zadania:
a)A−pierwsza jest nieparzysta czyli 1,3,5,7lub 9 (na pierwszym miejscu może stać 5 cyfr,
a na drugim miejscu wszystkie oprócz tej jednej którą już wybraliśmy, czyli zostało tylko 8
cyfr)
więc: 5*8=40 możliwości
| | A | | 40 | |
zatem prawdopodobieństwo jest równe P(A)= |
| = |
| . |
| | Ω | | 72 | |
b)B−pierwsza parzysta wiec moze to byc 2,4,6,8 a reszta z pozostałych wiec: 4*8=32
| | B | | 32 | |
wiec prawdopodobieństwo jest równe P(B)= |
| = |
| |
| | Ω | | 72 | |
TAK SAMO Z ZADANIEM 2.
18 mar 19:44
OLA: druga ma byc nieparzysta a pierwsza:
−−−−nieparzysta, czyli mamy 5*4=20
−−−−−parzysta, czyli mamy takie samo prawdopodobienstwo
18 mar 19:52
Lila: niestety wyniki się nie zgadzają
18 mar 19:55
Jacek: a)
A − pierwsza dowolna, druga nieparzysta
B − pierwsza nieparzysta, druga dowolna
Ω − dwie dowolne bez zwracania
|Ω| = 9*8
b)
A − pierwsza dowolna, druga parzysta
B − pierwsza nieparzysta, druga dowolna
Ω − dwie dowolne bez zwracania
|Ω| = 9*8
19 mar 12:13
Lila: dziękuje
22 mar 21:55
Maciess: 1b wynik jest poprawny? I czemu wgl pojawiło się zadanie sprzed 4 lat?
25 mar 23:01
Pytający:
Niepoprawny.
1.
A // druga z wylosowanych liczb jest nieparzysta
B // pierwsza z wylosowanych liczb jest nieparzysta
B' // pierwsza z wylosowanych liczb jest parzysta
| | |A∩B| | | 5*4 | | 4 | |
a) P(A|B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 5*8 | | 8 | |
| | |A∩B'| | | 4*5 | | 5 | |
b) P(A|B')= |
| = |
| = |
| |
| | |B'| | | 4*8 | | 8 | |
25 mar 23:10