trygonometria
madzik: | | √5 | |
Widząc, że tgx=− |
| oblicz pozostałe wartości funkcji kąta x. |
| | 2 | |
Moje pytanie dotyczy znaku cos oraz sin (dodatnie czy ujemne), przecież może dotyczyć to
równanie II jak i IV połówki...
18 mar 18:53
5-latek:

| | y | | x | | y | |
To jest kolo trygonometryczne Wiemy ze sin α= |
| cosα= |
| tgα= |
| i ctgα= |
| | r | | r | | x | |
Teraz sobie zobacz
18 mar 19:04
5-latek: zapomnialem napisac r− to promien wodzacy . i r= √x2+y2
18 mar 19:06
madzik: Hmm, umiem zanalizować to koło, ale nie potrafię odpowiedzieć na swoje pytanie, tutaj także
poprawnymi odpowiedziami wydają mi się II ćwiartka, wtedy cos<0, sin>0, bądź IV, wtedy cos>0,
sin<0
18 mar 19:10
5-latek: tak bedzie tylko wyznacz te wartosci
18 mar 19:23
madzik: | | √5 | | 2 | |
wartości mam już powyznaczane, sinα= |
| cosα= |
| . Czyli mam rozpatrzyć te 2 |
| | 3 | | 3 | |
warunki, jeśli chodzi o te znaki?
18 mar 19:34
5-latek: | | √5 | | 2 | |
ja bym napisal sinα+/− |
| i to samo cos +/− |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 mar 19:37
J:
w których ćwiartkach tg jest ujemny ?
18 mar 19:37
madzik: w II bądź IV
18 mar 19:40
madzik: w II bądź IV
18 mar 19:40
J:
| | √5 | | 2 | |
no to tam rozpatrujesz sin i cos , zatem: sinx = |
| i cosx = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | √5 | | 2 | |
lub: sinx = − |
| i cosx = |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 mar 19:45
madzik: Dziękuję wszystkim za pomoc
18 mar 20:01