Rozwiąż trójkąt
Magda: Rozwiąż trójkąt o bokach a=10 cm, c=20 cm i gama= 150 stopni
18 mar 17:47
5-latek: Narysuj ten trojkat . Porob oznacznia i licz z odpowiednich funkcji trygonometrycznych
Przydadza sie tez wzory redukcyjne
18 mar 17:50
5-latek: A moze twierdzenie sinusow albo cosinusow ?
Pomysl sama
18 mar 18:12
Janek191:

a= 10
c = 20
γ = 150
o
Tw. sinusów
| 10 | | 20 | | 20 | | 20 | |
| = |
| = |
| = |
| = 40 |
| sin α | | sin ( 90 + 60)o | | cos 60o | | 0,5 | |
więc
| | 1 | |
sin α = |
| ⇒ α ≈ 14o 30 ' |
| | 4 | |
zatem β = 30
o − 14
o 30 ' = 15
o 30'
Dokończ
18 mar 18:37