geometria analityczna
lawenderr: W prostokacie ABCD dane sa: wierzcholek C(2;4) i wektor AB=[4;4]. Wyznacz rownanie ogolne
prostej zawierajacej przekatna AC tego prostokata, jesli wiadomo, ze wierzcholek A nalezy do
prostej k: x−y−4=0
Wiec kierujac sie wskazowkami w odpowiedziach, wyznaczylam rownanie ogolne prostej zawierajacej
bok BC (prostopadla do wektora). Nie wiem jak dalej obliczyc wspolrzedne A i B. Probowalam
podstawiac do rownan prostych do ktorych te punkty naleza o do wektora AB ale nie wychodzi.
18 mar 17:43
Janek191:

k : x − y − 4 = 0 ⇒ y = x − 4
Prosta prostopadła do k przechodząca przez C :
y = − x + b
C = ( 2 , 4)
4 = − 2 + b
b = 6
l : y = − x + 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = x − 4
y = − x + 6
więc
x − 4 = − x + 6
2 x = 10
x = 5
y = 1
B = ( 5 , 1)
=========
A = ( 5 − 4, 1 − 4) = ( 1, − 3)
======================
D = ( 2 − 4, 4 − 4) = ( − 2 , 0)
======================
Mamy
A = ( 1 , − 3) i C = ( 2, 4)
Prosta AC
| | y2 − y1 | |
y − y1 = |
| *( x − x1) |
| | x2 − x1 | |
| | 4 − (−3) | |
y − ( − 3) = |
| *( x − 1) |
| | 2 − 1 | |
y + 3 = 7*( x − 1)
y = 7 x − 7 − 3
y = 7 x − 10
==========
lub
7 x − y − 10 = 0
==============
18 mar 19:19