nierówności
lu: Zbiorem rozwiązań nierówności 3x2 + 2x − 1 ≤ 0 jest
a ( −∞; −1> ∪ < 1/3 ; ∞)
b <−1; 1/3)
c ( −∞; −1) ∪ ( 1/3 ; ∞ )
d <−1; 1/3>
29 lis 15:35
ambrell: a
29 lis 15:39
aqua: jest mniejsze czyli b
29 lis 15:40
aqua: sory c
29 lis 15:41
Mariusz: D. ambrell dobrze kombinowała ale wzięła ≥ zamiast ≤.
29 lis 15:49
lu: a jak to zrobiłeś ?
29 lis 15:49
lu: a jak to zrobiłeś ?
29 lis 15:50
ambrell: oblicz deltę. wyznacz miejsca zerowe (−1 i 1/3).
a jest większe od zera czyli ramiona paraboli są skierowane do góry.
Patrzymy na dolną częśc wykresu(ja popatrzyłam na górną stąd moja pomyłka) i wyznaczasz x.
29 lis 15:55
Godzio:
podstaw se punkty na przykład które spełniają

na 100% musi być przedział zamknięty czyli b i c odpada
wiec podsatiawsz sobie np punkt 0 ktory jest w przedziale d
i wychodzi −1≤0 wiec d jest poprawne
29 lis 15:56
Godzio: to jest taki sposób zamiast rysowania czasami szybszy
29 lis 15:57
lu: dziękuje ślicznie za pomoc
29 lis 15:58
lu: wszystko ok tyle że x1 mi wyszło 1/3 a x2= 0
29 lis 16:25
ambrell: 3x2 + 2x − 1 ≤ 0
Δdelta−> 4−4(3−1)= 4+12=16
x1=(−2−4):6=−1
x2=(−2+4):6=2/6=1/3
30 lis 16:00
pomozecie?: 3x2+2x2−2x=0
4 paź 16:51
pilne !: wyznacz zbiór rozwiązań 2x=3x
10 wrz 16:40
japaa:
8 paź 23:22
japaa: ∑ΩαβββγγγδδππΔΩΩ∞≤≥∊∊⊂⊂∫→←→∑⇔≈≠≠↖= 3
8 paź 23:28