matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczanie najwiekszego wyrazu ciagu
pruuut:
100n
Wyznacz największy wyraz ciągu określonego wzorem a
n
=
.
n
2
+ 100
18 mar 17:32
===:
można różnie ...w tym również tak:
100x
Kolejne wyrazy ciągu "układają się" na krzywej f(x)=
x
2
+100
100(x
2
+100)−200x
2
f'(x)=
(x
2
+100)
2
f'(x)=0 100x
2
=10000 ⇒ x
2
=100 dla x=−10 minimum dla x= 10 max Największy wyraz ciągu to a
10
=U{1000}{200)=5
18 mar 17:51