Znajdź wartość największą funkcji f(x):
KirasKiller: Znajdź wartość największą funkcji f(x) = 2√2x2 − 4x + 3
Jeżeli nie dałbyś/dałabyś rady się doczytać, to u góry jest napisane:
2 dzielone przez √2x2−4x+3
Bardzo dziękuję za odpowiedź : )
18 mar 15:34
J:
ponieważ licznk i jest stały, więc f(x) osiągnie maksimum, gdy mianownik osiągnie mimum
18 mar 15:36
KirasKiller: Czyli mam rozwiązać 2x2−4x+3 <0 obliczając to z delty? Dobrze zrozumiałam?
18 mar 15:38
J:
nie masz obliczyć jaka jest najmniejsza wartość funkcjI g(x) = x2 − 4x + 3
gmin = g(1)
18 mar 15:41
J:
| | 2 | |
g(1) = 1 zatem: fmax = |
| = 2 |
| | 1 | |
18 mar 15:44
KirasKiller: Dziękuję. Muszę jeszcze duuużo popracować nad zadaniami tego typu. Miłego dnia
18 mar 15:57
Janek191:
g(x) = 2 x
2 − 4 x + 3
g
min = g( 1) = 2 − 4 + 3 = 1
zatem
18 mar 16:10