styczne
pochodna: | | 2x4 | |
do wykresu funkcji f(x)= |
| poprowadzono styczne w punktach P=(p,1) i Q=(q,1), |
| | x2+1 | |
gdzie p≠q. wyznacz wspolrzedne punktu wspolnego tych prostych.
18 mar 15:07
J:
f(p) = 1
f(q) = 1 i warunek: p ≠ q
styczne:
y1 = f'(p)(x − p) + 1
y2 = f'(q)(x − q) + 1
18 mar 15:19
kartezjusz: jak otrzymales rownania stycznych?
18 mar 20:46
J:
jeszcze nie otrzymałem , to są dopiero wzory na styczne
18 mar 20:48
kartezjusz: a co moge z tym dalej uczynic?
18 mar 20:55
kartezjusz: tez mam to zadanie, ale nie wiem jak rozwiazac
18 mar 21:04
J:
1) wyznacz punkty styczności z warunku: f(x) = 1
18 mar 21:08
J:
| | 2x4 | |
macie równanie: |
| = 1 ⇔ 2x4 − x2 −1 = 0 , |
| | x2+1 | |
teraz podstawienie: t = x
2 i warunek: t > 0
18 mar 21:11
kartezjusz: czyli ze y1=y2 ?
18 mar 21:11
kartezjusz: | | 2x4 | |
a skad wiadomo ze |
| ? |
| | x2+1 | |
18 mar 21:12
J:
ten warunek to dopiero na końcu, jak będziemy mieli równania stycznych
18 mar 21:12
J:
czegoś nie łapiesz ... szukamy współrzędnych punktów: P i Q
18 mar 21:13
kartezjusz: a, czyli rozwiazalam równanie:
t=−1/2 −sprzecznosc v t=1
x=1 v x=−1
18 mar 21:17
J:
no to mamy punkty styczności .... teraz potrzebujemy pochodną: f'(x)
18 mar 21:23
18 mar 21:25
J:
dobrze .. ( tylko mianownik jest do kwadratu) ....teraz liczymy: f'(1) oraz f'(−1)
18 mar 21:29
kartezjusz: f'(1)=3
f'(−1)=−3
18 mar 21:31
J:
nie sprawdzam ... teraz szukasz równania stycznych ( patrz:15:19) p =1 , q = −1
18 mar 21:33
kartezjusz: y1=3x−2
y2=−3x−2
18 mar 21:33
J:
nie sprawdzam

..teraz punkt przecięcia: y
1 = y
2 ... i po zadaniu
18 mar 21:33
kartezjusz: dziekuje bardzo za wytlumaczenie i pomoc
18 mar 21:35
J:
szanuję wspólpracę, a nie czekanie na gotowca
18 mar 21:36