Sfery i sześcian
Kasia: Sfera S1 jest wpisana w sześcian, sfera S2 jest styczna do wszystkich krawędzi tego sześcianu,
a sfera S3 jest opisana na tym sześcianie. Sprawdź, czy pola tych sfer tworzą ciąg
geometryczny lub arytmetyczny.
Mógłby ktoś narysować mi drugą sferę?

Dalej już sobie poradzę.
18 mar 14:55
Janek191:
a − długość boku sześcianu
r1 = 0,5 a
r2 = 0,5a√2
r3 = 0,5 a√3
P1 = 4 π *0,25 a2 = π a2
P2 = 4 π*0,25 a2*2 = 2 π a2
P3 = 4 π*0,25 a2 *3= 3π a2
P2 − P1 = π a2
P3 − P2 = π a2
Pola tych sfer tworzą ciąg arytmetyczny.
================================
18 mar 15:08