uzasadnij
pochodna: | | x−4 | |
uzasadnij ze styczne do wykresu funkcji f(x)= |
| w punktach przeciecia tego wykresu z |
| | x−2 | |
osiami ukladu wspolrzednych sa rownolegle
18 mar 14:23
J:
1) znajdź punkty przecięcia
2) pokaż,że f'(xi) ma tą samą warość ( xi odcieta punktu przecięcia)
18 mar 14:27
Janek191:

x ≠ 2
A = ( 4, 0)
=========
B = ( 0, 2)
=========
oraz
| | x − 2 − ( x − 4) | | 2 | |
f '( x) = |
| = |
| |
| | ( x − 2)2 | | ( x − 2)2 | |
więc
| | 2 | | 2 | |
a 1 = f ' ( 0) = |
| = 0,5 oraz a2 = f '(4) = |
| = 0,5 |
| | 4 | | 4 | |
a
1 = a
2 zatem proste styczne są równoległe
========================================
y = 0,5 x + b
2 = b
k : y = 0,5 x + 2
==============
y = 0,5 x + b
1
0 = 0,5*4 + b
1
b
1 = − 2
l : y = 0,5 x − 2
==============
18 mar 14:51
J:
wyznaczenie stycznych , to już nadgorliwość
18 mar 14:53
Janek191:
Ładniejszy rysunek
18 mar 14:56