POMOCY!
gość: Czy ktoś ogarnia jak się liczy tego typu zadania?
Producent pewnego typu drukarek informuje, że przeciętna ilość znaków drukowanych przez te
drukarki wynosi 45(zn./sek.), a odchylenie standardowe 2(zn./sek). Dla pewnej drukarki tego
typu zarejestrowana zostanie liczba znaków drukowanych na sekundę w 60 sekundowej próbie
losowej.
a) Ustalić rozkład średniej ilości znaków jakie otrzymane zostaną w rejestrze.
b) Wyznaczyć przybliżone prawd., że średnia z rejestru wypadnie pomiędzy 44,5 a 45,3 znaków na
sekundę.
c) Wyznaczyć przybliżone prawd. zdarzenia, że średnia z rejestru będzie mniejsza niż
44(zn./sek.)
d) Wyznaczyć przybliżone prawd. zdarzenia, że odchylenie standardowe z rejestru będzie większe
niż 3(zn./sek.)
a) dane:
n= 60
odchylenie standardowe = 2
omega = 2
NIE WIEM JAK TO ROZGRYŹĆ?
b) P(44,5<Y<45,3)= F(1,161895) −F(−1,936492)=0,8509572 czy dobrze?
c) P(Y<44)= F(−3,872983) =


d) nie wiem w ogole co i jak