Zmienne Losowe
Karpiu: Pociąg kolejki elektrycznej odjeżdża co 7 min. Zakładając że rozkład czasu przybycia pociągów
na stację jest jednostajny, zapisz wzór na gęstość zmiennej
losowej opisującej czas oczekiwania na pociąg oraz oblicz:
a) wartość przeciętna i wariacje czasu oczekiwania na pociąg
b)prawdopodobieństwo, że pasażer będzie czekał dłużej niż3 minuty
F(X) = 1/7 dla x∊(0,7)
0 dla reszty
P(x>3) = 1 − P(x<3)
E(3) = ∫from 0 to 3 z (1/7)dx = 3/7
P(x>3) = 1 − 3/7 = 4/7
Czy to jest dobrze obliczone?
18 mar 13:22
Karpiu: Ktoś pomoże w tym zadaniu?
18 mar 16:00