wielomiany, pierwiastki niewymierne
Monika: Mam do rozwiązania równanie:
a4 − 2a3 + a2 + 4a − 4 = 0
doszłam do tego, że można zapisać je w postaci:
(a−1)(a3 − a2 + 4) = 0
wyszło mi że a3 − a2 + 4 nie ma ani pierwiastków całkowitych, ani wymiernych
jak w takim przypadku wyliczyć te pierwiastki?
18 mar 13:02
5-latek: Ogolnie a*b=0 gdy a=0 lub b=0
18 mar 13:15
Monika: wiem o tym, ale nie wiem jak rozwiązać to:
a3 − a2 + 4 = 0
18 mar 13:39
5-latek: Jesli jestes na studiach to liczby zespolone albo przez interpolacje
ja sie na tym nie zman(juz nie pamietam
18 mar 13:42
Mariusz: (a
2−a)
2+4(a−1)=0
a
2(a−1)
2+4(a−1)=0
(a−1)(a
3−a
2+4)=0
Podstaw
y=u+v
18 mar 15:26