Dziedzina funkcji jest....
nieumiemzronic: Dziedziną funkcji y=4 / (x+2)+1 jest ?
18 mar 13:01
J:
zapis niejasny
18 mar 13:02
nieumiemzronic: tak mam na kserowce...
18 mar 13:03
5-latek: Df= ℛ\{−3}
18 mar 13:04
nieumiemzronic: a nie Df= ℛ\{−2} ?
18 mar 13:06
J:
| | 4 | | 4 | |
czy zapis jest taki: y = |
| + 1 , czy: |
| ? |
| | x+2 | | (x+2) + 1 | |
18 mar 13:06
nieumiemzronic: ten drugi
18 mar 13:10
5-latek: Przy takim zapisie co napisalec to post 13:04
jak sie zedcydujesz jaki ma byc zapis to popraw sobie juz wiesz o co chodzi
| | 4 | |
J pewnie jeszce inaczej n y= |
| +1 ale ja nie chce zgadywac |
| | x+2 | |
18 mar 13:10
J:
to masz odpowiedź: 13:04
18 mar 13:12
nieumiemzronic: na kserowce mam napisane dokładnie tak y = 4 / (x+2) + 1
więc adekwatnie do tego będzie pasować
18 mar 13:14
J:
może jest: (x+2)2 ?
18 mar 13:15
nieumiemzronic: a w odpowiedziach a,b,c d mam :
a) xεR
b) xεR \{2}
c) xεR \{−2}
d) x= {−2}
18 mar 13:17
nieumiemzronic: J: nie
18 mar 13:17
J:
| | 4 | |
dla: y = |
| + 1 dziedzina: R/{−2} ... odp: c) |
| | x+2 | |
18 mar 13:19
nieumiemzronic: w takim razie przepraszam za blad ale na kserowce mam to wszystko w jednym ciagu..
a wytłumaczysz dlaczego odpowiedź c ?
18 mar 13:22
J:
mianownik musi być rózny od zera, czyli: x+2 ≠ 0 ⇔ x ≠ −2
18 mar 13:24
5-latek: Przeciez TY jestes w liceum a nie w przedszkolu

Przez co nie wolno dzielic ?
18 mar 13:26
help!: 5−latek: przez 0 ale chcialam wiedzieć dlaczego odpowiedz c a nie d
18 mar 13:30
18 mar 13:35
J:
d) .. to zbiór jednoelementowy : x = − 2
18 mar 13:35