matematykaszkolna.pl
Proste pytanko związane z rombem Minis: rysunekJest sobie zadanie: Przekątna prostopadłościanu ma długość 24 i tworzy z płaszczyzną jego podstawy kąt 60∘ . Jedna z krawędzi podstawy ma długość 8. Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu. Mam rysunek, z cosinusa wyznaczyłem przekątną rombu(12) i idąc dalej, podpowiedzi w arkuszu maturalnym sugerują, że drugi bok tego rombu wynosi 45 Oczywiście wzięło się to z pitagorasa, ale jakim cudem ? Przecież tam nie ma żadnego kąta prostego, więc jak można wziąć a=122−82oże mi to ktoś wyjaśnić, na co mam się powołać, by pitagorasa zastosować ?
18 mar 12:58
J: przekątne tworzą kąt prosty
18 mar 12:59
J: coś źle przepisałeś .. .romb ma wszystkie boki równe emotka
18 mar 13:01
Minis: Zgadza się, ale tworzą ten kąt w punkcie przecięcia, a nie w jakimś rogu(łączącym oba boki, ten 8 i ten x) Może ktoś to rozrysować ? emotka
18 mar 13:01
===: ... to może powiedz nam "co to jest prostopadłościan" i wytłumacz z tym rombem ...
18 mar 13:03
Minis: Haahaha, przeprasam. Dopiero teraz widzę co ja stworzyłem. Temat zamknięty. Tam nie ma rombu, a ja sidzę i główkuje, haahha
===: siedzi i bredzi −emotka
Minis: Tylko nagrać i w przyszłości pokazywać dla beki. Wybaczcie, dziękuje za pokazanie mi tego. Hahahah
18 mar 13:04