ciag opsiany jest wzorem a_n = 4_n + 1
xfgsy: Ciąg opisany jest wzorem an = 4n + 1 . Ciag ten jest rosnacy, malejacy, naprzemienny czy
staly ?
18 mar 12:40
J:
popraw zapis
18 mar 12:42
nsakjs: an = 4n + 6
18 mar 12:45
5-latek: Rosnacy dlaczego ?
18 mar 12:47
J:
co to jest: 4n ?
18 mar 12:47
nsakjs: 4n**
18 mar 12:49
nsakjs: a2 = 4n + 6 < −−− tak powinno byc
18 mar 12:50
J:
policz : an+1 − an
18 mar 12:50
nsakjs: a jesli byloby an = 4n + 6 to jak wtedy zrobic ?
18 mar 12:52
J:
identycznie
18 mar 12:54
nsakjs: tylko nie wiem co mam zrobić z tym wzorem an+1 − an
18 mar 12:57
J:
= 4(n+1) + 6 − (4n +6) =
18 mar 12:57
Bogdan:
Widać tu analogię do wzoru funkcji liniowej y = ax + b (an = 4n + 1). Dla jakich wartości
a funkcja liniowa jest rosnąca?, stała? malejąca?
18 mar 12:58