matematykaszkolna.pl
równania i nierówności trygonometryczne bolo: mam taką prośbę do tych którzy nie mają z tym problemu. Chodzi mi o wytłumaczenie takie "łopatologiczne" emotka krok po kroku, jak się rozwiązuje i podaje przedział x∊... Czy mógłby ktoś punkt po punkcie pokazać jak się postępuje z równaniami typu y=sinx, y=tgx itd... Przeczytałem już kilka poradników i jakoś nie mogę tego ogarnąć...
29 lis 15:08
bolo: podejmie się ktoś?emotka bardzo bym prosił...
29 lis 15:57
Godzio: y=sinx x∊R i nie wiem zbytnio jak to wytłumaczyć bo po wykresie widać że każde to spełnia y=tgx
 π 
x∊R−{kπ+

} k∊C
 2 
 π 3 
tu tak jest ponieważ wykres nie osiąga nigdy

π itd , jak chcesz żeby ci to
 2 2 
wytłumaczyć to podaj konkretny przyklad bo od tak ta raczej cięzko
29 lis 16:02
bolo: więc np y=cos(π−x) jak widzę jakieś wyrażenia jeszcze w nawiasie to nie wiem co robić, albo coś takiego y=cos(x − |x|) dla x∊(−2π,2π) jak się takie coś rozwiązuje i w ogóle w jaki sposób
 2|sinx| 
rozwiązuje się równania trygonometryczne z wartością bezwzględną np. y=

− 1
 cosx 
lub inne podobne...
29 lis 21:27
Bogdan: k ∊ C −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− sinx = sinα ⇒ x = α + k*2π ⋁ x = π − α + k*2π
 π 
Warto pamiętać: sinx = −1 ⇒ x = −

+ k*2π
 2 
sinx = 0 ⇒ x = k*π
 π 
sinx = 1 ⇒ x =

+ k*2π
 2 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− cosx = sinα ⇒ x = α + k*2π ⋁ x = − α + k*2π Warto pamiętać: cosx = −1 ⇒ x = π + k*2π
 π 
cosx = 0 ⇒ x =

+ k*π
 2 
cosx = 1 ⇒ x = k*2π −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
 π 
tgx = tgα, ⇒ x = α + k*π, założenie: x ≠

+ k*π
 2 
 π 
Warto pamiętać: tgx = −1 ⇒ x = −

+ k*π
 4 
tgx = 0 ⇒ x = k*π
 π 
tgx = 1 ⇒ x =

+ k*π
 4 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ctgx = ctgα, ⇒ x = α + k*π, założenie: x ≠ k*π
 π 
Warto pamiętać: ctgx = −1 ⇒ x = −

+ k*π
 4 
 π 
ctgx = 0 ⇒ x =

+ k*π
 2 
 π 
ctgx = 1 ⇒ x =

+ k*π
 4 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 lis 22:55
bolo: a co z wartościami bezwzględnymi?emotka
30 lis 09:50
Basia: y = cos(x−|x|) to nie jest równanie; to jest funkcja x≥0 ⇒ |x|=x ⇒ y=cos0=1 x<0 ⇒ |x|=−x ⇒ y=cos(2x) i nie wiem co jest dalej w poleceniu, wykres ? miejsca zerowe ?
 2|sinx| 
y =

−1 to też nie jest równanie
 cosx 
równania musiałyby mieć postać cos(x−|x|)=12
2|sinx| 

−1=0
cosx 
oczywiście liczby po prawej mogą być zupełnie inne
30 lis 11:47
bolo:
 2|sinx|