2
Foxal: zadanie 2
W trojkacie prostokatnym ABC, gdzie I∠CABI=90o, poprowadzono srodkowa AD, ktorej dlugosc jest
rowna 5 cm. Wiedzac, ze dlugosci bokow trojkata tworza ciag arytmetyczny, oblicz sinI∠ADCI
BC=2AD=10 i AB=a {a=a1 lub a=a1+r} oraz AC=b {b=a1 lub b=a1+r}
a1+2r=10
102=a2+b2
100=a21+(a1+r)2
2a1+2a1r+r2=100
2a1(a1+2r)+r2=100
20a1+r2=100
20(10−2r)+r2=100 (a1=10−2r)
r2−40r+100=0 i nie wychodzi mi
18 mar 11:45
J:
boki: x − r , x , 10
2x = x − r ⇔ x = 10 − r
(x − r)2 + x2 = 100 ⇔ (10 −2r)2 + (10 − r)2 =100 ⇔ r = 10 lub r = 2 ( r =10 odpada )
18 mar 12:01
J:
ostatecznie boki trójkąta: 6 , 8 , 10
18 mar 12:01
Bogdan:

10 − 2r > 0 ⇒ r < 5
(10 − r)
2 + (10 − 2r)
2 = 10
2 ⇒ r = 2 < 5 lub r = 10 > 5
sinδ można wyznaczyć korzystając z twierdzenia sinusów w trójkącie ADC:
| 10 − 2r | | 5 | |
| = |
| ⇒ sinδ = ... |
| sinδ | | sinγ | |
18 mar 12:10
Foxal: dzieki
18 mar 12:16