l
Ania: rozwiąż |x−1| −2 |x−2| +3 |x−3|=4
wiem ze trzeba podzielić na 4 przypadki
1. (−oo, 1>
2. (1,2>
3. (2,3>
4. <3,oo)
odpowiedź to x∊<1,2>∪{5}
z 1 wychodzi mi 1 i z czwartego 5
ale nie moge dojśc do tego <1,2>
rozwiąże ktoś 2 i 3 przypadek?
18 mar 11:27
J:
2) 4 = 4 tożsamość
18 mar 11:34
Adrianna: ok bo mi wychodziło 4=4x to sprawdzę
18 mar 11:35
18 mar 11:36
J:
3) x = 2
18 mar 11:36
Tadeusz:
a w przedziale <1, 2)
x−1−2(−x+2)+3(−x+3)=4
x−1+2x−4−3x+9=4
otrzymujesz tożsamość 4=4
a więc równanie spełniają wszystkie iksy z rozpatrywanego przedziału
18 mar 11:38