Jeśli A/x+2+B/2x−3=5x−11/2x2+x−6 to suma A+B jest równa odpowiedź to 2
lop: Jeśli A/x+2+B/2x−3=5x−11/2x2+x−6 to suma A+B jest równa odpowiedź to 2
18 mar 10:44
Bogdan:
| | A | | B | | 11 | |
Zapisałeś: |
| + 2 + |
| − 3 = 5x − |
| + x − 6 |
| | x | | 2x | | 2x2 | |
co to jest?, nawiasów nie uczyli w szkole?
18 mar 10:51
lop: fakt, mój błąd, zapomniałem że tu inaczej się wyświetli.
A/(x+2)+B/(2x−3)=(5x−11)/(2x2+x−6)
18 mar 11:03
Bogdan:
a teraz spójrz w lewo, zobaczysz napis
Kliknij po więcej przykładów, kliknij w ten napis
(to jest link), zobaczysz instrukcję tworzenia zapisów matematycznych, przy zapisywaniu
ułamków stosuj dużą literkę U
18 mar 11:07
J:
Tak ... A = 3 i B = −1 stąd: A + B = 2
18 mar 11:08
J:
2A + B = 5
−3A + 2B = −11 i rozwiąż ten układ równań
18 mar 11:09
lop: właśnie mi wychodziło 3A+2B=11 więc gdzieś popełniłem błąd.
Dzięki
18 mar 11:13
Bogdan:
Proponuję takie rozwiązanie:
Mamy tu rozkład wyrażenia wymiernego na ułamki proste.
2x
2 + x − 6 = ((x + 2)(2x − 3)
| 5x − 11 | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(x + 2)(2x − 3) |
| 2x2 + x − 6 | | x + 2 | | 2x − 3 | |
5x − 11 = A(2x − 3) + B(x + 2)
Dla x = −2: −21 = −7A ⇒ A = 3
Dla x = 0: −11 = −3A + 2B ⇒ −11 = −9 + 2B ⇒ B = ...
18 mar 11:15
Bogdan:
Można wybrać dowolne wartości x, najlepiej takie, które upraszczają obliczenia
18 mar 11:16
lop: ok, dzięki, chyba już wiem
18 mar 11:20
lop: Mogę poprosić jeszcze o pomoc w jednym zadaniu?
Wyrażenie (1/a
2 − 1/ab)/(1/ab
3 − a/b
2) jest równe ?
(próbowałem zapisać w ułamku ale nie wychodzi bo jest tu duży ułamek i małe 4)
Licznik mi się zgadza a mianownik nie
18 mar 11:30
Bogdan:
mnożymy licznik i mianownik ułamka piętrowego [rzez a
2b
3
18 mar 11:45
lop: już wiem, gdzie popełniłem błąd, dzieki
18 mar 11:47
Bogdan:
inny przykład zwijania ułamka piętrowego:
| | 6 | | 4 + 3 | | 7 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 5 + 6 | | 11 | |
18 mar 11:47