1
Foxal: Zadanie 1
W trojkacie prostakatnym ABC przeciwprostokatna BC ma dlugosc 13.
Stosunek promienia kola wpisanego w ten trojkat do promienia kola opisanego na tym trojkacie
wynosi 4/13. Oblicz tangensy katow ostrych tego trojkata.
Więc: R=BC/2=13/2
4/13=r/(13/2)
52=26r
r=2
I∠ABCI=α i I∠ACBI=β oraz srodkowa poprowadzona na przyprostokatna tworzy odcienek AD
I∠ADBI=γ i I∠ADCI=δ
IADI=ICBI więc I∠BADI=I∠ABDI=α
analogicznie I∠DACI=IACBI=β
po rozwiazaniu ukladu rownan z {2α+γ=180o i 2β+δ=180o} oraz γ+δ=180o
wychodzi ze α=β=45o i IABI=IACI
sinα=IABI/13
IABI=(13√2)/2
prosze o wskazowke jak to dalej zrobic
18 mar 10:39
J:
jak na razie , z Twojego układu równań wychodzi,że: α + β = 90 ( co jest oczywiste )
18 mar 10:52
Foxal: γ=δ=90
nawet jakbym nie znal wlasnosci to bym udowonil ze γ=90
2α+γ=180o i γ+δ=180o
2α+γ=γ+δ
2α=δ⇔2β=γ
czyli skoro α jest katem przy podstawie i trojkata rownoramiannego to z rownosci wynika ze kat
miedzy ramionami jest dwa razy wiekszy od kata α czyli α=45o, takze 2*45o+δ=180 ⇒ δ=90o
ale mniejsza z tym bo pewnie w pierwszym poscie cos zle oznaczylem albo zle spojrzales.
Jak obliczyc te tangensy?
18 mar 11:27
J:
nieźle namieszałeś ... co to jest u Ciebie odcinek AD ?
18 mar 11:46
Foxal: srodkowa poprowadzona z kata prostego
18 mar 12:16
J:

i teraz wykaż jakim cudem : γ = δ = 90
0 ...?
18 mar 12:18