walec
katarzynka79: powierzchnie boczna walca rozcieto wzdluz jego wysokosci i rozlozono ,otrzymujac prostokat o
polo 120π.wiedzac dodatkowo ,ze wysokosc walca jest o 140% dluzsza od promienia podstawy walca
oblicz a) objetosc walca.b) dlugosc przekatnej otrzymanego prostokata
18 mar 09:47
J:

l = 2πr
H*l = 120π
H = 2,4r
120π = 2,4r*2πr ... z tego oblicz: r
18 mar 09:54
katarzynka79: ok nie rozumiem skad Ci sie wzielo ze H =2,4r .wyliczajac wychodzi ze r=25, a H = 60 tak ?
19 mar 08:01
J:
H jest o 140% większa od promienia , zatem : H = r + 140%*r = r + 1,4r = 2,4r
r2 = 25 ⇔ r = 5 i H = 60
19 mar 08:36
dero2005:

h = 2,4r
2πr*h = 120π
rh = 60
r*2,4r = 60
2,4r
2 = 60
r
2 = 25
r = 5
h = 12
V = πr
2h =
d =
√(2πr)2 + h2 =
19 mar 08:36
J:
H = 2,4*5 = 12 ... ( przepisałem bezwiednie H = 60)
19 mar 08:45
katarzynka79: ok wiec V =300 π ? a d =12 +π√10 ?
19 mar 09:14
J:
przekątna źle
19 mar 09:17
katarzynka79: oszalejae gdzie robie blad ?
19 mar 09:18
katarzynka79: d2=122+(2π5)2.juz wiem d=22 π
19 mar 09:21
J:
d = √100 + 144 = √244 = √4*61 = 2√61
19 mar 09:23
J:
zjadłem π ... d = √100π2 + 144 = √4*(25π2 + 36) = 2√25π2 + 36
19 mar 09:26
katarzynka79: a nie mozemy tego rozpisac d=√100π2 + √144 ?
19 mar 09:42
J:
absolutnie nie ! √a+b ≠ √a + √b
19 mar 09:46
katarzynka79: tak tez myslalam ze nie ale glowa mi juz peka od tego myslenia
19 mar 09:51
J:
natomiast jest prawdą ,że √a*b = √a*√b
19 mar 09:52
katarzynka79: ok dziekuje bardzo zostalo mi jeszcze jedno z ostroslupem dodalam na forum ale nie ma chetnego
co by mi wytlumaczyl skad sie to bierze a ja nie chce przepisywac bez zrozumienia
19 mar 09:52