logika
zadanie: Dane sa trzy rozne liczby rzeczywiste x, y, z. Wiadomo, ze
(A) Jesli x jest wieksza od y, to z jest wieksza od x. oraz
(B) Jesli z jest wieksza od x, to y jest wieksza od z.
Czy stad wynika, ze:
(i) x jest mniejsza od y?
(ii) z jest mniejsza od x?
(odpowiedzi uzasadnic)
Warunek (A): x>y⇒z>x
Warunek (B): z>x⇒y>z
Moje rozumowanie jest takie:
Z warunku (A) mam: y<x<z, czyli dodatkowo wiem, ze y<z.
Z warunku (B) mam: x<z<y, czyli dodatkowo wiem, ze x<y.
(i)
Dowod nie wprost
Przypuscmy, ze istnieja takie rozne liczby rzeczywiste x, y, z, ze zachodzi warunek (A) i (B)
zas warunek (i) nie zachodzi tzn. x>y.
Skoro x>y, to na mocy (A) z>x.
Skoro z>x, to na mocy (B) y>z oraz rowniez na mocy (B) mam x<y.
Sprzecznosc (bo zalozylismy, ze x>y).
Ostatecznie: Wynika, ze x<y.
(ii)
Nie wynika, ze z<x, bo istnieja takie rozne liczby rzeczywiste x, y, z, ze zachodzi warunek (A)
i (B) zas warunek (ii) nie zachodzi.
Np. dla x=1, y=3, z=2. Wtedy
(A): 1>3⇒2>1
(0⇒1)=1 prawda
(B): 2>1⇒3>2
(1⇒1)=1 prawda
(ii): 2<1 nieprawda
zalozenia spelnione, teza nie.
Czy moje rozumowanie jest prawidlowe czy wymaga poprawy?
18 mar 07:52
zadanie: ?
18 mar 16:10
zadanie: ?
18 mar 19:26