Ciągi
ann: Liczby x, y, z są w podanej kolejności trzema początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego (an) o
ilorazie 3. Jeżeli liczbę x zmniejszymy o 2, liczbę y zwiększymy dwukrotnie, a liczbę z
zwiększymy o 20, to powstałe liczby będą trzema początkowymi ciągami arytmetycznymi (bn).
Wyznacz liczby x, y, z oraz oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu (bn).
17 mar 23:51
Qulka:
3x•2•2=(x−2)+(9x+20)
2x=18
x=9
y=27
z=81
b
n to 7,54, 101, 148, ...
18 mar 00:04
gitarzysta: S = 2184,π ⇒ S = 2184,3,14 ?
18 mar 00:05