Promień okręgu wpisanego w trójkąt.
ann: W trójkącie prostokątnym ABC jedna z przyprostokątnych jest trzy razy dłuższa od drugiej, a
środkowa CD poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 2√5. Oblicz promień okręgu
wpisanego w trójkąt ABC.
17 mar 23:46
qqaazzxx: Środkowa z kata prostego jest rowna polowie przeciwprostokątnej
17 mar 23:49
pigor: ..., z warunków zadania
a
2+(3a)
2= (2*2
√5)
2 ⇔ 10a
2= 16*5 ⇔ a
2=8 i a>0 ⇒
⇒
a=2√2, zatem
r= 12(a+b−c)=
12(a+3a−4
√5)=
=
12(4*2
√2−4
√2)=
2√2 − szukana długość promienia . ...
17 mar 23:57
Eta:
Widzę chochlika
18 mar 00:51
pigor: ..., dzięki, a tak mi coś "wcięło " ten
√5, ale zignorowałem to ...
18 mar 01:11
pigor: .. a więc w ostatniej linijce :
=
12(8
√2−4
√5)=
12*4(2
√2−
√5)=
2(2√2−√5) ≈ 1,18 . ...
18 mar 01:16