matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
panpawel_v2:
Granica Mam policzyć granicę w +
∞
3
√
x
3
+1
−
√
x
2
+x+1
próbowałem tak: (wzór skróconego mnożenia a
2
−b
2
=(a−b)(a+b))
3
√
x
6
+2x
3
+1
−x
2
−x−1
3
√
x
3
+1
+
√
x
2
+x+1
ale nie wiem czy to coś daje Pomożecie?
17 mar 22:52
Janek191:
a
3
− b
3
= ( a − b)*(a
2
+ a*b + b
2
) więc zastosuj wzór
a
3
− b
3
a − b =
a
2
+ a*b + b
2
17 mar 22:55