Co z tymi sqrt?
pyra121: Wykaż, że 3√log3 2 = 2√log2 3
17 mar 22:36
panpawel_v2: To jest równoważne temu bez pierwiastków.
17 mar 23:02
Rico: Zdejmij to to z tego tego przy użyciu tych tych a potem użyj tej tej własności tych tych z tymi
tymi żeby to to się uprościło do tego tego i wtedy to to będzie już widoczne na tym tym
17 mar 23:06
Eta:
log32*log23=1
3√log32=2√log23 |√log23
31= 2log23
3=3
17 mar 23:08
pyra121: Na podniesie do takiej potęgi bym nigdy nie wpadł, dzięki!
17 mar 23:26
pigor: ..., lub z własności funkcji logarytmicznej
np. tak :
3√log32 = 2√log23 ⇔ log
3(3
√log32) = log
3(2
√log23) ⇔
⇔ log
33
√log32=log
32
√log23 ⇔
√log32 log
33=
√log23 log
32 ⇔
⇔
√log32 *1=
√log23 √log32 2 / :
√log32 ⇔ 1 =
√log23 √log32 ⇔
⇔ 1 =
√log23 log32 ⇔ 1=
√1 ⇔
1 = 1 . ... c.n.w. . ...
17 mar 23:44