Bartosz: Suma trzech pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi 15. Jeżeli od drugiego wyrazu
odejmiemy 3, a od trzeciego 6 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz wzór ogólny ciągu
arytmetycznego
17 mar 22:14
Bartosz: Proszę o pomoc
17 mar 22:19
Qulka:
a+b+c=15
2b=a+c
(b−3)2=a(c−6)
więc b=5
a=2
c=8
r=3
wzór ogólny an=3n −1
17 mar 22:26
Bartosz: skąd wartości a,b,c
17 mar 22:33
Qulka: bo drugie podstaw do piewszego masz b
a potem z układu 2 i 3 masz równanie kwadratowe i policz a
17 mar 22:40