a
ObaMa: | | (x−5)3 | |
Ile równanie |
| = 1 ma rozwiązań: |
| | √(x−5)2 | |
a. jedno
b. dwa
c. trzy
d. cztery
(x−5)
3 = (x−5)
(x−5)(x−5) = 0
Wychodzi mi, że ma jedno podwójne rozwiązanie, odp a, chciałem tylko zapytać czy dobry zapis
17 mar 22:09
koloto: Zły, jeśli dzielisz w przedostatnim równaniu przez (x−5) to zostaje 1 a nie 0
17 mar 22:25
5-latek: √(x−5)2)= |x−5|
17 mar 22:27
ObaMa: ojj
(x−5)2 = 1
x2 − 10x + 24 = 0
Δ = 100 − 4*1*24 > 0 , wychodzi że są dwa pierwiastki, a odp mówią co innego...
17 mar 22:31
ObaMa: czyli
−(x−5)3 = |x−5|
lub
(x−5)3 = |x−5|
?
17 mar 22:33
ObaMa: tu powyzej bez tych kresek wartosci bezwzglednej
17 mar 22:34
Qulka:
17 mar 22:37
5-latek: | | (x−5)3 | |
tak bo √x2=|x| weic rownanie bedzie mialo postac |
| =1 dla x≠5 |x−5| |
| | |x−5| | |
jest zawszse dodatnie wiec mozemy pomnozyc obie strony przez |x−5| i dostaniemy
(x−5)
3=|x−5|
17 mar 22:40
5-latek: Dobry wieczr
Qulka 
Pozdrawiam
17 mar 22:43
Qulka: witaj 5latku
17 mar 22:45
ObaMa: co do tych wykresow wyzej to ten czerwony to jest y=1, a niebieski skad wiadomo jak narysowac?
17 mar 22:47
ObaMa: podstawic po prostu jakies liczby pod to pierwsze wyrazenie czy co?
17 mar 23:27
Qulka: można podstawiać żeby mieć pogląd na sytuację

można obliczyć że :
dla x<5
dla x>5
17 mar 23:29
Qulka: zapomniałam na 5 na obrazku wstawić pustą kropkę

ale w rozwiązaniach nie zmienia nic
17 mar 23:32
ObaMa: dzieki juz mniej wiecej rozumiem.
17 mar 23:44