Jeśli A/x+2+B/2x-3=5x-11/2x^2+x-6 to suma A+B jest równa
op: Jeśli A/x+2+B/2x−3=5x−11/2x2+x−6 to suma A+B jest równa odpowiedź to 2 a mi wyszło 7
17 mar 22:06
Janek191:
a
b
5 x − 11
+
=
x + 2
2 x − 3
2 x2 + x − 6
a*( 2 x − 3) + b*( x + 2)
5 x − 11
=
2 x2 + x − 6
2 x2 + x − 6
2a x − 3 a + b x + 2 b
5 x − 11
=
2 x2 + x − 6
2 x2 + x − 6
( 2 a + b) x + ( 2 b − 3a) = 5 x − 11
więc
2 a + b = 5 i 2 b − 3 a = − 11
b = 5 − 2a i 2*( 5 − 2 a) − 3 a = − 11
10 − 4a − 3a = − 11
7 a = 21
a = 3
b = 5 −2*3 = − 1
zatem
a + b = 3 + (−1) = 2
================