17 mar 21:48
Hugo: 1 a) 1 · 1! + 2 · 2! + 3 · 3! + ... + n · n! = (n + 1)! − 1,
jak zacząć
17 mar 21:48
Hugo: Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 zachodzi:
17 mar 21:49
Janek191:
W zadaniu 1 pogubiłeś znaki równości

Tak za pomocą indukcji matematycznej.
17 mar 21:50
Hugo: czyli jak

?
prosze naprowadź
przeciez jest równość

a) 1 · 1! + 2 · 2! + 3 · 3! + ... + n · n!
===== (n + 1)! − 1,
17 mar 21:55
Janek191:
a)
1* 1 ! + 2* 2 ! + 3*3 ! + ... + n* n ! = ( n + 1) ! − 1
1) n = 1
mamy
1*1 = (1 + 1) ! − 1 = 2 ! − 1 = 2 − 1 = 1 Jest ok
2) Zakładamy prawdziwość wzoru dla liczby n
Mamy pokazać , że z prawdziwości wzoru dla n wynika jego prawdziwość dla n + 1
Dowód:
[ 1*1 ! + 2*2 ! + 3*3 ! + ... + n*n !] + ( n +1)*( n +1) ! = ( n + 1) ! − 1 +(n +1)*(n +1) ! =
= ( n + 1)! *[ 1 + ( n + 1)] − 1 = ( n + 1) !*( n + 2) − 1 = ( n + 2) ! − 1
Ma mocy indukcji mat. wzór jest prawdziwy dla n ≥ 1
17 mar 21:58
Braun:
| | n2(n+1)2 | |
g) 13+23+....n3= |
| dla każdego n∊N |
| | 4 | |
Sprawdza słuszność, dla n+1
| | (n+1)2(n+2)2 | |
13+23+....(n+1)3= |
| |
| | 4 | |
Korzystam z założenia
| | n2(n+1)2 | |
(13+23+.....n3)+(n+1)3= |
| +(n+1)3= |
| | 4 | |
| | n2 | | n2+4n+4 | | (n+1)2(n+2)2 | |
=(n+1)2[ |
| +(n+1)]=(n+1)2 |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
QED
=====================
17 mar 21:59
Janek191:
W z.1 z linku nie ma " = "
17 mar 22:00
17 mar 22:00
Hugo: @Janek
[ 1*1 ! + 2*2 ! + 3*3 ! + ... + n*n !] + ( n +1)*( n +1) ! = ( n + 1) ! − 1 +(n +1)*(n +1) !
tak napisalem po dwóch stronach dodales n+1 jakby *

ale potem lecisz to i nie wiem co i jak

= ( n + 1)! *[ 1 + ( n + 1)] − 1 = ( n + 1) !*( n + 2) − 1 = ( n + 2) ! − 1
rozumiem ze rozpisujesz prawą stronę rownania,
( n + 1) ! − 1 +(n +1)*(n +1) ! = (n + 1)! *[ 1 + ( n + 1)] − 1 = ...
//(n+1)! −1 po obydwóch to ok rozumiem

ale jak by to wydzielic to mamy:
(n +1)*(n +1) ! = [ 1 + ( n + 1)] jak to sie sb równa

? nie rozumiem
17 mar 22:15
Qulka: Huguś

obejrzałeś filmik?
17 mar 22:20
Braun:
Indukcja matematyczna była na pierwszym semestrze więc jak Ty Hugo zdałeś ?
17 mar 22:22
17 mar 22:23
Hugo: nie mielismy na 1 sem byla; analiza, algebra z matematycznych spraw
17 mar 22:24
Braun:
Indukcja mat to analiza przecież !
17 mar 22:25
Janek191:
Indukcja to logika matematyczna lub podstawy matematyki
17 mar 22:27
Hugo: woooooooooooo fajny link

ładna pani
17 mar 22:31
Hugo: 
Hugo ogarnia siedzi do ~24 prosze go nie opuszczac
17 mar 22:31
Qulka: no to jeszcze chwilka ;>
17 mar 23:13
Hugo: przelece youtube i sie doedukuje najwyzej jutro , dziekuje wam : ))
17 mar 23:19
Braun:
Za dużo tych zadań, zdecydowanie nie na jeden wieczór.
17 mar 23:22
Qulka: tego co opowiadałam o indukcji Daansie i tak nie znajdziesz w tych 3600 postach

ale jest
tam kilka podobnych
17 mar 23:24
Hugo: @Braun: to tylko cwiczenia to tam mozna nie umieć, minusów nie daje
17 mar 23:28
Hugo: DZIekuje za link wszystko mi pięknie wychodzi
17 mar 23:53
Hugo: Hugo robi sam pana 1 l)
l) 1 − 2 + 3 − 4 + ... + −2n = −n.
n>=1
1
o dla n = 1
−1 = −1

2
o k = n
1 − 2 + 3 − 4 + ... + −2k = −k.
3
o
1 − 2 + 3 − 4 + ... + −2k + 2(k+1) = −(k+1).
−k.+2(k+1)= −(k+1).
−k +2k −2 = −k −1
k −2 = −k =1
i nie dziala
18 mar 00:01
Hugo: poprawka

bo jeden wyraz ciągu ma dwa człony

−k + 2(k+1) − 2(k+2) = −k −1
i dziala
18 mar 00:05
Hugo: 
jestescie?
18 mar 00:14
Qulka: jestem
18 mar 00:15
kyrtap: uczymy się
18 mar 00:16
Hugo:
1
o
n = 1
L = P
| | k+1 | |
2o) k! <= ( |
| )k+1 , ke N+ |
| | 2 | |
| | (k+1)+1 | |
3o) k!(k+1) <= ( |
| )k+1 , ke N+ |
| | 2 | |
| | k+2 | |
k!(k+1) <= ( |
| )k+1 , ke N+ |
| | 2 | |
rozbijalem to ale nie szlo

kto by umial?
18 mar 00:19
Qulka: w założeniu w wykladniku masz mieć tylko k
18 mar 00:25
Qulka: w tezie ma być (k+1)!
18 mar 00:27
Hugo: ni eroumiem

ide spac...milego tam
18 mar 00:33
Hugo: @Jakubs: podwyzka dla cudownej Qulki !
18 mar 00:33
Qulka: Hugo

oby nie procentowa

bo dowolny % z zera to zero
18 mar 01:00