Suma wszystkich liczb naturalnych należących do przedziału (9;40)
szukający pomocy: Suma wszystkich liczb naturalnych należących do przedziału (9;40) i podzielnych przez 3 jest
równa? Proszę o napisanie wytłumaczenia
17 mar 21:37
Mila:
Wypisz i dodaj.
Możesz też skorzystać z sumy ciągu arymtetycznego.
17 mar 21:39
szukający pomocy: a jak by wyglądało rozwiązanie z sumy ciągu arytmetycznego?
17 mar 21:41
Benny: Wybierzmy pierwszy wyraz, który jest podzielny przez 3 z tego przedziału, będzie to liczba 12.
Kolejną liczbą podzielna przez 3 jest liczba 15
więc masz 12, 15, ..., 39
teraz już coś widzisz?
17 mar 21:43
Metis: Liczba naturalna podzielna przez 3 to 3n, gdzie n∊N
+
Zatem 9<3n<40 /:3
3<n<13
Teraz łatwiej wybrać liczby:
4,5,6,7,8,9,10,11,12,13.
Ich suma 85.
Odp. 85.
Sprawdźmy wartości końcowe:
4*3 =12 , trójka już nie może być bo 9 w przedziale się nie zawiera.
39*3=36 czternaście już nie może być bo 3*14=42...
17 mar 21:44
Metis: Rozwiązanie do usunięcia
17 mar 21:45
Mila:
a
1=12
r=3
a
n=39 Trzeba obliczyc ile jest tych liczb, korzystamy z wzoru a
n=a
1+(n−1)*r
39=12+(n−1)*3⇔
39=12+3n−3
39=9+3n
30=3n
n=10
S
10=255
=========
17 mar 21:46
Metis: Chociaż w sumie nie

Wystarczy teraz otrzymane liczby: 4,5,6,7,8,9,10,11,12,13.
pomnozysz razy 3.
I je zsumować.
17 mar 21:48
Metis: Co jest równoważne:
85*3=255
17 mar 21:49
szukający pomocy: dziękuje za rozwiazania
17 mar 21:53