odległość od punktów
xyz: Pomoże ktoś?
Zbiór wystkich punktów (x,y) płaszczyzny, których odległość od punktu (4,0) jest trzy razy
mniejsza niż odległość od punktu (−4,0) opisuje równanie ......?
17 mar 21:34
Janek191:

P = ( x, y)
A = ( 4, 0)
B = ( − 4 , 0)
I BP I = 3*I AP I
więc
I BP I
2 = 9*I AP I
2
( x + 4)
2 + y
2 = 9*( ( x − 4)
2 + y
2)
x
2 +8 x + 16 = 9*( x
2 − 8 x + 16 + y
2)
x
2 + 8 x + 16 = 9 x
2 − 72 x + 144 + 9 y
2
8 x
2 − 80 x + 128 + 9 y
2 =0
17 mar 22:25
Wokens: No masz błąd ziomek chyba w 3 linijce, z lewej strony masz y2 a z prawej 9y2
Ładnie ci się wtedy skróci koniec i będzie
x2 + y2 − 10 x + 16 = 0
26 mar 19:44