pomocy !
kaa: Funkcja f dowolnej liczbie naturalnej przyporządkowuje ostatnia cyfre jej kwadratu zwiększoną o
2. Wynika stad ze do zbioru wartosci funkcji f nalezy liczba
:a)4
b)5
c)7
d)9
Ja mysalalm ze to 9 ale nie zgadza sie z odpowiedzami
prosze o pokazanie o co tutaj chodzi
17 mar 21:27
5-latek: no to wypisz sobie te liczby
f(0)= 02+2=2
f(1)= 12=2=3
f(2)= 22+2= 6
f(3)= 32+2=11
f(4)= 16+2=ostatnia cyfra kwadratu to 6 a wiec 6+2=8 czyli f(4)=8
dalej f(5)= 52=25 i 5+2=7
i dalej samemu potem zauwazysz pewna prawidlowosc
17 mar 21:33
kaa: dziekuje
17 mar 21:38