Ile rozwiązań ma równanie x^3=x ?
atrax: Ile rozwiązań ma równanie x3=x ?
17 mar 21:01
pochodna: 3
17 mar 21:03
panpawel_v2: ⇔x(x−1)(x+1)=0
17 mar 21:05
atrax: a może ktoś pokaże jak się rozwiązuje to?
17 mar 21:06
Ja: ⇒x(x2−1)=0⇒x(x+1)(x−1)=0⇒...
17 mar 21:06
atrax: no dobrze a to 3 rozwiązanie?
17 mar 21:18
Metis: x=0 v x+1=0 v x−1=0 ...
17 mar 21:20
atrax: Czemu 3 tak wygląda?
17 mar 21:25
pochodna: zadales pytanie ile wiec odp. to 3
a sa to x=0 x=−1 x=1
17 mar 21:27
atrax: dziękuje
17 mar 21:33