szybkie pytanko
panpawel_v2: Powiedzcie mi proszę, co to jest
dziedzina naturalna. Chcę zrozumieć co się kryje pod tą
nazwą
17 mar 20:58
17 mar 20:59
panpawel_v2: No właśnie nie wiele mi to mówi. Czym to się różni od zwykłej dziedziny?
Był bym dozgonnie wdzięczny za wyjaśnienie na jakimś przykładzie
17 mar 21:02
Janek191:
| | x2 | |
f(x) = |
| |
| | ( x − 2)*( x + 3) | |
Df = ℛ \ { − 3, 2) jest najszersza w sensie zawierania się w ℛ czyli jest d. naturalną.
Inna dziedzina f, to np. ( 2 ; +
∞)
( 2 , +
∞) ⊂ [ ℛ \{ − 3, 2 )] ⊂ ℛ
17 mar 21:10
panpawel_v2: rozumiem, a jakby dziedzina wyszła x∊(−∞,−1)∪(1,∞) ,to jakby to wyglądało?
17 mar 21:15
Janek191:
@ Mila
Poczytaj sobie to co podaje Braun
17 mar 21:21
panpawel_v2: | | π | |
Nie wiem czy rozumiem, a jak by to wyglądało gdyby dziedzina wyszła ( |
| ,25) |
| | 7 | |
17 mar 21:21
Mila:
Dzięki Janek.
17 mar 21:26
panpawel_v2: może odpowiedzcie na moje pytania?
17 mar 21:27
Janek191:
Musi być podane jakieś przyporządkowanie ( np. za pomocą wzoru )
f : x → y = f(x)
aby można mówić o szukaniu dziedziny naturalnej

( dla której ten wzór ma sens ).
17 mar 21:27
prosta: dziedzina naturalna to zbiór przypisany jednoznacznie do wzoru funkcji...
w poleceniach: wyznacz dziedzinę funkcji chodzi o ustalenie "naturalnej" dziedziny
17 mar 21:32
17 mar 21:32
prosta: D=ℛ−<−1,1>
17 mar 21:34
panpawel_v2: rozumiem że zwykła dziedzina pokrywa się z naturalną w tym przypadku?
17 mar 21:35
Janek191:
x2 − 1 > 0 ⇔ ( x − 1)*( x + 1) > 0 ⇔ x ∊ ℛ \ < − 1 , 1 >
Df = ℛ \ < − 1, 1 > − dziedzina naturalna
17 mar 21:35
prosta: w każdym przypadku tak jest
17 mar 21:38
panpawel_v2: wydaje mi się, że rozumiem
dzięki wielkie
17 mar 21:38