rozwiąż równanie
[C[czerwony]]: rozwiąż równanie:
(sin x − cos x)2 = 2cos x − sin x
17 mar 20:56
daras: napisz do Putina on jest czerwony
17 mar 20:57
Czerwony: Pomożesz w zadaniu?
17 mar 21:00
Mila:
(sin x − cos x)
2 = 2cos x − sin x⇔
sin
2x−2sinxcosx+cos
2x=2cosx−sinx⇔
1−2sinx*cosx−2cosx+sinx=0
(1+sinx)−2cosx*(sinx+1)=0⇔
(1+sinx)*(1−2cosx)=0
1+sinx=0 lub 1−2cosx=0
| | 3π | | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
17 mar 21:08
daras: a gdzie dziękuję

18 mar 10:22
Czerwony: faktycznie
Mila, nie zauważyłem, że można wyłączyć (1 + sin x), dzięki wielkie
18 mar 15:23
Mila:
18 mar 15:50