miejsca zerowe
pochodna: | | x2+ax+a | |
funkcja f okreslona jest wzorem f(x)= |
| gdzie a jest liczba. znajdz miejsca |
| | x2+5x+6 | |
zerowe funkcji f wiedzac ze istnieje granica lim x→−3 f(x)
17 mar 20:55
pochodna: pomoze mi ktos?
17 mar 21:04
pochodna: jakas wskazowka?
17 mar 21:11
Benny: Moim zdaniem to bym zaczął tak:
mianownik zapisałbym w postaci iloczynowej, wtedy ładnie widać, że x≠−2 i x≠−3, więc jeśli
istnieje granica, gdzie x dąży do −3 to licznik i mianownik muszą się dzielić przez dwumian
(x+3)
17 mar 21:16
pochodna: do rozkladu mianownika doszlam sama ale nadal noe wiem jak zrpbic gore
17 mar 21:28
Mila:
Czytaj ze zrozumieniem komentarz Bennego.
Jeżeli licznik jest podzielny przez (x+3) , to co to oznacza?
17 mar 21:36
Benny: Wydaje mi się że nie przeczytałaś ze zrozumieniem tego co napisałem.
jeśli podstawisz za x liczbę −3 to otrzymasz symbol nieoznaczony, a że istnieje granica tej
funkcji to licznik też musi dzielić się przez (x+3)
więc W(x)=x
2+ax+a
W(−3)=0
17 mar 21:37
pochodna: zeistnieje granica dla x→−3
17 mar 21:38
Janek191:
(−3)
2 − 3 a + a = 0
9 − 3a + a = 0
9 = 2a
a = 4,5
czyli
| | x2 + 4,5 x + 4,5 | |
f(x) = |
| = 0 ⇔ x2 + 4,5 x + 4,5 = 0 |
| | ( x + 3)*( x + 2) | |
√Δ = 1,5
| | − 4,5 − 1,5 | | −4,5 +1,5 | |
x1 = |
| = − 3 x2 = |
| =−1,5 |
| | 2 | | 2 | |
17 mar 21:45
Pudel: x
2 + 4,5 x + 4,5 = 0
Jak ty tą deltę policzyłeś Janek

2 kwi 11:21
Pudel: ?
2 kwi 12:31
Pudel: delta ujemna wychodzi, a parametry niby dobre
2 kwi 19:23
Pudel: nikt nie wie jak Janek on to policzył ?
3 kwi 06:17
the foxi:
a=1 b=4,5 c=4,5
Δ=b2−4ac=20,25−4×1×4,5=20,25−18=2,25
√Δ=√2,25=1,5
3 kwi 07:22