funkcja
MentoBWA: funkcja f(x) = (x2 +16)(x + 2)2 wartosc 0 przyjmuje dla argumentu
17 mar 20:32
Metis: Rozwiązać równanie:
(x2 +16)(x + 2)2 =0
17 mar 20:36
MentorBWA: Jeśli ktoś mógłby zamieścić całe rozwiązanie wraz z wynikiem byłbym wdzięczny.
17 mar 20:41
Metis: (x2 +16)(x + 2)2 =0
x2 +16=0 v (x + 2)2=0 ...
∧ x2 +16 >0
x∊R
Rozwiąż drugie równanie.
17 mar 20:43
Śmieć:
17 mar 20:46
MentorBWA: No ok x2 + 16 daje −4 i 4
a (x + 2)2 daje −2
Odpowiedzi do tego zadania to −4, −2 ,0 i 2.
Jak to się ma do nich?
17 mar 20:55
Metis: Po pierwsze:
x2+16 nie daje −4, ani 4.
Zapisałem Ci to kwantyfikatorem...
Po drugie (x + 2)2=0
Nie jest równe 2...
Co do odpowiedzi to jakiś błąd...
Sprawdzając np −4
F(−4)= [(−4)2+16](−4+2)2
(16+16)*4....
17 mar 21:01
5-latek:

No ale x
2+16 to nie jest to samo co x
2−16 ze piszsesz daje 4 i −4
To jest wykres tej funkcji (przeciez potrafisz go narysowac
17 mar 21:01
MentorBWA: Odp
A. −4
B. −2
C. 0
D. 2
17 mar 21:03
Metis: Precyzuj odpowiedzi.......
Odpowiedź wybierz na podstawie rozwiązania 2 równania.
17 mar 21:05
Śmieć: Metis nie potrafisz napisac po ludzku ze x2+16 daje x2=−16 a kwadrat zadnej liczby nie daje
minusu, dlatego pod uwage bierzemy tylko drugie rozwiazanie?
17 mar 21:06
Metis: Po co pisać coś , co jest widoczne ,
Śmieciu
17 mar 21:09
Śmieć: Jakby to bylo dla niego widoczne to nie wstawilby tu tego zadania
17 mar 21:10
5-latek: Smiec przy calym szacunku dla Ciebie . Nie zartuj sobie
Uczen liceum ma to wiedziedz a nie pisac mu tak oczywistych rzeczy
17 mar 21:10
Śmieć: Co jesli nie wie, lub po prostu to przeoczyl?
17 mar 21:11
Śmieć: Ma isc sie pochlastac bo jedyne co potraficie to zdawkowa odpowiedz?
17 mar 21:12